سقف عرشه فولادی، مجموعهای از ورقهای فلزی (فولادی) گالوانیزه هستند که به منظور اجرای سقف و کف سازه فولادی مورد استفاده قرار میگیرد. این سقف معمولا بر روی تیر آهن سوار شده و سکوی بادوامی را برای به کارگیری مواد مختلف در سقف نظیر بتن معمولی یا سبک، عایقها و عضوهای ضد آب فراهم میکند.
سقف عرشه فولادی ساختار ساده و اجزا متنوعی دارند.
عرشه فولادی یک سازه فلزی موجدار است که به منظور ساخت سقف یا کف ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. نام های متفاوت و مختلفی برای عرشه فولادی در نظر گرفته شده است. این سازه با عنوان هایی نظیر عرشه فلزی یا اصطلاحا متال دک، عرشه کفی و عرشه کیو نیز شناخته میشوند. عرشه فولادی و متال دک، رایجترین اصطلاحات برای اشاره به این نوع سازه هستند.
سقف عرشه فولادی در سال ۱۸۲۰ توسط مهندس هنری پالمر برای کنگره ای کردن ورق گالوانیزه در ساخت و ساز مورد استفاده قرار گرفتند. سیستم سقف عرشه فولادی در سال ۱۹۳۹ به طور رسمی با تدوین استاندارد صنعتی برای طراحی، اجرا و بهره برداری توسط انستیتو سقف فولادی، وارد صنعت ساختمان شدند.
در طی چندین سال اخیر، تغییراتی بر روی این سقف انجام گرفته که در نهایت در سال ۱۹۸۰، سقف عرشه فولادی توسط شرکت های معتبر آمریکایی و اروپایی با عنوان سیستمی نوین و مطابق با تکنولوژی روز دنیا، مورد تایید و استفاده قرار گرفتند.
این نوع سقف از سبک ترین و اقتصادی ترین نوع سقف در سازه های مختلف می باشد که از ورق گالوانیزه با مقاومت کششی حداقل ۲۳۰۰ n/m می باشند. سقف عرشه فولادی در ابتدا به صورت رول بوده اند که توسط دستگاه Roll forming به شکل ذوزنقه ای یا همان عرشه فولادی در می آیند.
در این نوع سیستم سقف، انواع ساختمانها با کاربری و حالات مختلف اعم از مجتمعهای تجاری اداری، برجهای مسکونی و شهرک سازی، هتل، سوله و … قابلاجرا میباشند.
استفاده از سقف عرشه فولادی تاثیر بسزایی در سبک سازی سازه ایفا می کند.
وزن این نوع سقف بسیار سبک بوده و حمل و دپوی ورق های گالوانیزه نیز آسانتر می باشد.
اجرا سقف عرشه فولادی ارزانتر و مقرون بصرفه می باشد.
در اجرای این نوع سقف، قالب بندی، تیرهای فرعی و میلگردهای کششی حذف شده و نیازی به استفاده از آن ها نیست.
سقف متال دک جایگزینی مناسب برای سقف های تیرچه بلوکی و سنتی هستند.
در اجرا این نوع سقف امکان سقف گذاری و بتن ریزی در کلیه طبقات به طور همزمان امکان پذیر بوده است که این امر زمان اجرای پروژه ساخت را کوتاه تر می کند و هزینه های آن را نیز کاهش می دهد.
سقف های عرشه فولادی در برابر آتش سوزی مقاومت بسیار بالاتری دارند.
به دلیل وجود پوشش گالوانیزه بر روی سطح آن، این سقف در برابر شرایط جوی و محیطی بسیار مقاوم است.
وجود فرورفتگی و برجستگی ها آن ها سبب می شود تا تنش های بالا را تحمل کند.
در صورت نصب نادرست، احتمال لرزش سقف بالا است.
اجرای آن در سازه های بتنی کمی دشوارتر است.
اکثر کارگران با نصب این نوع سقف آشنایی نداشته و در نتیجه به نیرو متخصص و ماهر جهت اجرا آن نیاز خواهد بود.
اولین مرحله از عملیات اجرای سقف عرشه فولادی فرمینگ ورق توسط دستگاه رول فرمینگ میباشد که مطابق با نقشههای شاپ و لیست تعداد و اندازه موردنیاز هر پروژه که توسط مهندسین این شرکت تهیه و تنظیم و پس از تأیید نهایی توسط کارفرما تولید می شود سپس بسته بندی و کدگذاری گردیده و آماده حمل به محل پروژه میشود.
در این مرحله جهت جابهجایی و حمل ورقها بر روی اسکلت از تاور یا جرثقیل استفاده می کنند که مطابق با نقشههای شاپ و کد محل تخلیه که بر روی هر بندیل درج شده اند در محل مورد نظر تخلیه میگردد.
پس از حمل ورقها به روی اسکلت، نصب ورقهای عرشه فولادی مطابق با دتایلهای اجرایی و ضوابط عمومی که در زیر به آن اشاره می کنیم آغاز میشوند:
حمل و نصب عرشهها باید به نحوی صورت صورت بگیرد که در حین حمل آسیب دیدگی بر روی عرشهها به وجود نیاید.
دپوی عرشهها در کارگاه نصب، بایستی به نحوی انجام گیرد که بر اثر دپو شدن عرشهها بر روی یکدیگر دچار تغییر شکل نشوند.
در صورت مغایرت فواصل تیرهای اصلی و فرعی با نقشههای شاپ یا سازه، اجرای عرشهها با طول بیشتر از ۳ متر بدون تعبیه تیر فرعی اضافی یا شمع بندی مجاز نیستند.
حداقل عرض نشیمن عرشههای فولادی بر روی تیرهای اصلی و تیرهای لبه برابر با نصف عرض بال تیر بوده است. بههرحال این مقدار نباید کمتر از ۵۰ میلیمتر باشند.
وصله عرشههای فولادی صرفاً بر روی تیرهای اصلی مجاز بوده و در این حالت باید به دو عرشه متصل شده است به طولی حداقل برابر با ۵۰ میلیمتر بر روی تیر اصلی با یکدیگر همپوشانی داشته باشند.
باید از اجرای عرشه فولادی که دچار تغییر شکلهای ماندگار در هر یک از این جهت ها می شوند جدا خودداری شود.
پس از پخش عرشههای فولادی بر روی اسکلت سازه و قبل از اجرای گلمیخ، عرشههای فولادی باید به نحو مناسبی با میخ به تیرهای اصلی و فرعی مهار شوند.
پس از پخش انواع عرشه فولادی بر روی اسکلت، از پرتاب ابزارآلات، حرکت ماشینآلات و تجهیزات اجرایی و … بر روی عرشههای فولادی که سبب تغییر شکلهای ماندگار می شوند خودداری شود.
ورق های عرشه فولادی به دو دسته roof deck و floor deck تقسیم بندی می شوند. ورق های roof deck به ورق هایی گفته می شود که وظیفه آن ها باربری حین اجرا و باربری قبل از گیرش بتن می باشند.
Floor deck نیز به ورق هایی گفته می شود که در آن ها بین ورق تحتانی و بتن سقف درگیری مکانیکی به وجود آمده است و به کمک برش گیرها و قالب های پیرامونی دال سقف به تیرچه ها متصل می شوند. در این شرایط می توان گفت این ورق ها به آرماتورهای کششی سقف تبدیل می شوند.
آن چه که در تمامی سقف های عرشه فولادی مشترک می باشند، ورق فولادی و پوشش آن بوده است. هر یک از این قسمت ها شامل یک هسته فلزی و پوشش روی آن می شود که می توانند از نظر نوع مصالح با یکدیگر متفاوت باشند. آن چه که مد نظر است انتخاب نمونه مناسب این ورق ها با توجه به شرایط مختلف آب و هوایی می باشند.
ورق هایی که در تولید سقف های عرشه فولادی به کار می روند باید مشخصات فنی و مکانیکی تعیین شده ای داشته باشند. این ویژگی ها باید توسط کارخانه های تولید کننده ارائه و برای ساخت مورد استفاده قرار بگیرند. این استانداردها در کشورهای مختلف متفاوت بوده است و در مرحله ساخت از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.
استفاده از پوشش بر روی ورق های سقف عرشه فولادی می تواند در کنترل خوردگی تاثیرگذار باشند. آلیاژهای ترکیبی از آهن و روی می تواند گزینه ای مناسب برای پوشش ورق های سقف ایجاد کند. انتخاب پوشش مناسب نیز باید با توجه شرایط موجود صورت گیرد. برای مثال استفاده از آلیاژ آلومینیوم و روی برای مجاورت با بتن تازه گزینه ای مناسب برای انتخاب آن نیست.
به طور کلی می توان گفت بیش ترین نوع پوشش بر روی سقف های عرشه فولادی، ترکیب آهن و روی می باشد. پوشش ها عموما با استفاده از روش hot deep galvanized بر روی ورق ها اجرا می شود.
فلاشینگ ها از جنس ورق گالوانیزه با ضخامت ۰/۵ میلی متر می باشند که فلاشینگ ها در لبه سقف عرشه فولادی یا متال دک نصب می شوند و قبل از سفت شدن بتن به عنوان قالب عمل می کنند و بعد از سفت شدن آن باعث پیوستگی و یکنواختی بتن می شود و سقف را بعد از بتن ریزی زیباتر می کنند.
مطابق با آیین نامه قالب های انتهایی، فلاشینگ ها باید حداقل دارای ۵ سانتی متر طول بر روی تیرها داشته می باشند. جنس فلاشینگ های پیرامونی پلان و بازشوها از ورق های فولادی بوده است و دارای ضخامت حداقل ۰.۵ میلی متر می باشند.
ارتفاع فلاشینگ ها به ارتفاع ورق و بتن روی آن می باشد. به منظور نصب تسمه، مقطع فلاشینگ باید به شکل نبشی یا لبه برگشتی باشد. به منظور جلوگیری از جدا شدن ورق ها در طول اورلپ ورق های مجاور با یکدیگر، باید از پیچ خودکار با فاصله ۶۰۰ میلی متر استفاده شوند.
گل میخ ها نقش برش گیرها را ایفا می کنند و رابط بین ورق گالوانیزه و بتن می باشند. آن ها توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی به تیرهای سازه ای متصل می شوند.
شما عزیزان می توانید به سایت آهن طهران مراجعه کرده و از انواع محصولات و قیمت های ما دیدن فرمایید و برای ثبت نهایی سفارش خود با کادر حرفه ایی کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.
دیگر مطالب مرتبط به سایت آهن طهران:
انواع لوله استنلس استیل صنعتی و کاربرد آن
لوله استیل دکوراتیو و انواع آن
آنالیز میلگرد های تولیدی فروشگاه اینترنتی آهن آنلاین بر اساس استاندارد ملی ایران
آنالیز تیرآهن های تولیدی فروشگاه اینترنتی آهن آنلاین بر اساس استاندارد ملی ایران
قوطی پروفیل و دیگر مقاطع فولادی، پر مصرف ترین مصالح برای پروژه های ساخت و ساز هستند. تمام اسکلت های فلزی که در تأسیسات مختلف مشاهده می کنید از این متریال فولادی ساخته شده اند.