میلگرد حرارتی نوعی میلگرد است که به منظور مقابله با اثرات تغییر دمایی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع میلگردها در حالت عمود نسبت به هم و به شکل T قرار میگیرند که به همین ترتیب اجازه نمیدهند که تغییرات حرارتی مقاومت بتن را تهدید کند. این در حالتی است که میلگردهای معمولی، با تغییر حرارت دچار انقباض و انبساط میشوند و در نتیجه به بتن فشارهایی را وارد می کنند و منجر به تضعیف و از بین رفتن استحکام آن ها میشود. قطر میلگردهای حرارتی نسبت به کاربردهای مختلف آنها متفاوت بوده؛ اما انواع رایج آنها عبارتند از میلگردهایی با قطر ۴ و ۵ میلی متر؛ میلگردهای حرارتی قطری به اندازه ۵ میلی متر دارند و میلگردهای با مقاومت بالا نیز دارای قطر ۴ میلی متر می باشند. میلگردهای حرارتی در فاصله ۲۵ سانتی متر از یکدیگر قرار میگیرند. در برخی ساختمانها هم از میلگردهای معمولی استفاده میشود و هم از میلگردهای حرارتی؛ در این صورت میلگردهای حرارتی به حالت شبکهای تعبیه می شود و بر تیرچههای به کار رفته در سقف عمود میشوند.
برخی از مهندسان پروژه استفاده از میلگردهای حرارتی را امری بیهوده دانسته و تصور میکنند که استفاده از آرماتور حرارتی هیچ فایدهای ندارد و تنها هزینههای کار را افزایش میدهند؛ این دسته از افراد با استناد به آیین نامههای ساختمانی میگویند که در این آییننامهها استفاده از میلگرد حرارتی به عنوان یک ضرورتی ندارد و بیشتر حالتی توصیهای است. در مقابل برخی دیگر استفاده از این مصالح را امری ضروری میدانند میلگردهای حرارتی بیشتر در سقفها متداول است، چرا که بخشی از بار ساختمان بر روی سقفها قرار میگیرند و از طرفی افقی بودن سقفها نیز آنها را در برابر نیروهای وارد شده بیشتر آسیب پذیر میکند. کارشناسان معتقدند که استفاده از بتن غیر مسلح، یعنی بتنی که مجهز به آرماتور حرارتی نشده است، ممکن است منجر به فرو ریزش سقف می شود و اثرهای انبساطی و انقباضی میتوانند ترکهای بسیار بزرگی را در بتن غیر مسلح ایجاد کنند.
این ترکها باعث سستی بتن و از بین رفتن استحکام آنها میشود که از طرف دیگر زمینه را برای خطرات دیگر فراهم می سازد؛ خطراتی مانند نفوذ آب و مواد فرساینده از بین این ترکها به عمق بتن و به وجود آمدن خوردگیهای خمشی و در نتیجه استهلاک و پوسیدگی آنها. مهندسانی که به استفاده از میلگرد حرارتی اعتقادی ندارند، وجود ترکها را امری طبیعی می دانند و آنها را خطرناک تلقی نمیکنند؛ این در حالی است که وجود این ترکها در هنگام وارد آمدن فشارهای ناگهانی به ویژه در زمان زلزله آسیب پذیری ساختمان را تا حد بسیار زیادی بالا می برد و خطرات مالی و جانی را افزایش میدهند. مهندسانی که از میلگردهای حرارتی دفاع میکنند، حتی توصیه میکنند که از آرماتورهایی که به صورت حداقلی در آیین نامه ذکر شدهاند، استفاده نکنید و به جای آن آرماتور حرارتی بالاتر و بهتری مورد توجه قرار بگیرد.
زمانی که پدیده جمعشدگی رخ میدهد، وظیفه میلگرد حرارتی نیز آغاز می شود؛ به این ترتیب این میلگردها با فرآیند انقباض مقابله میکنند و با اثر کشسانی خود مانع از وارد آمدن فشار به بتن میشوند. بتنی که توسط میلگردهای حرارتی مسلح میشود، نسبت به بتن غیر مسلح از جمع شوندگی بسیار کمتری برخوردار هستند. همچنین بودن آرماتور حرارتی باعث می شود تا ترکهای بزرگ به وجود نیایند و آن دسته از ترکهایی هم که به وجود میآیند، بسیار جزئی و کوچک باشند. پس، به کار بردن آرماتورهای حرارتی ضریب ایمنی ساختمان را تا حد بسیار زیادی افزایش می دهد و سبب جلوگیری از بروز خطرات احتمالی می شوند. مسلح نمودن بتن با میلگرد حرارتی ضمن بالا بردن مقاومت بتن در برابر پیامدهای ناشی از پدیده جمعشوندگی که معمولاً در مراحل اولیه و روزهای پس از عملیات بتنریزی اتفاق میافتند، در بلندمدت نیز تأثیراتی فراوانی دارد و در برابر تغییرات آب و هوایی اعم از گرما و سرما و رخ دادن پدیدههای انبساط و انقباض هم مقاومت بتن را افزایش میدهد.
بتن در هنگام گیرش اولیه گرایش زیادی به ترک خوردن و انبساط و انقباض دارد بخاطر اینکه از ایجاد ترک در بتن سقف در ساخت بنا مشکلی ایجاد نمیکند ولی در هنگام بروز نیروهای کششی و جانبی مانند زلزله بسیار خطرآفرین و خسارت بار بوده است.
مهندسان برای اینکه استفاده از سیستم حرارتی به وسیله میلگردهایی در روند ساخت بتن را پیشنهاد میکنند. میلگردهای حرارتی در واقع از بالا رفتن حرارت بتن در زمان گیرش و در نتیجه ایجاد ترک جلوگیری می شود.لازم به ذکر است که استفاده از میلگرد های حرارتی در سقف بسیار اهمیت دارد و می تواند از ترک خوردن بتن سقف در اثر عوامل مختلف، جلوگیری کند. برای محاسبه مقدار میلگرد حرارتی در سقف باید اقدام کرد و نمی توان آن را به دلخواه در سقف جایگذاری کنید و باید دقت کنید که با توجه به عوامل خاصی آن ها را مانند سایر اجزای بتن طراحی و اجرا کنید.
همانطور که میدانید برای جلوگیری از ترک خوردن بتن سقف پس از بتن ریزی از آرماتور افت و حرارت استفاده می شود. کار این آرماتورها مقابله با تنش های ناشی از حرارت و جمع شدگی بتن است. آرماتور حرارتی با بتن درگیر می شوند و از انبساط و انقباض زیاد از حد که باعث ترک های عریض می شوند جلوگیری می کند و عرض ترک ها را بسیار کم می کند.
آرماتورها در حالت قائم نسبت به یکدیگر و به شکل T قرار می گیرند و جلوی تهدید تغییرات حرارتی مقاومت بتن را می گیرند. اما آرماتورهای معمولی با تغییر دما منقبض و منبسط می شود و به بتن فشار می آورد و آن را تضعیف می کنند.آرماتورهای حرارتی نسبت به کاربرد هایشان قطرهای متفاوتی دارد. قطر پرکاربردترین آرماتورها 4 تا 5 میلی متر است و قطر آرماتورهای حرارتی 5 میلی متر می باشد.
آرماتورهای با مقاومت زیاد قطری معادل 4 میلی متر دارند. آرماتورهای حرارتی در فاصله 25 سانتی از هم گذاشته می شوند. ممکن است در یک ساختمان هم از آرماتور معمولی و هم از آرماتور حرارتی استفاده شود. در این حالت، آرماتورهای حرارتی به صورت شبکه ای به کار می روند و عمود بر تیرچه های کار شده در سقف قرار داده می شوند.
شما عزیزان می توانید برای بدست آوردن قیمت میلگرد به سایت آهن طهران مراجعه کرده از انواع محصولات و انواع میلگرد و مشتقات میلگرد دیدن فرمایید و برای ثبت نهایی سفارش خود با کادر حرفه ایی کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.
برخی مطالب مرتبط به سایت طهران:
آنالیز میلگرد های تولیدی فروشگاه اینترنتی آهن آنلاین بر اساس استاندارد ملی ایران
آنالیز تیرآهن های تولیدی فروشگاه اینترنتی آهن آنلاین بر اساس استاندارد ملی ایران
قوطی پروفیل و دیگر مقاطع فولادی، پر مصرف ترین مصالح برای پروژه های ساخت و ساز هستند. تمام اسکلت های فلزی که در تأسیسات مختلف مشاهده می کنید از این متریال فولادی ساخته شده اند.